06 Ağustos 2009

“BEKARLARDAN VERGİ ALINSIN”...

Belki de TBMM’ne bugüne kadar verilmiş en ilginç yasa tasarısı, o dönemde çok konuşulmuş, çok tartışılmış “Bekarlardan vergi alınması”konusu…
Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarındaki nüfus azlığı ve ekonomik sıkıntılar neticesinde evliliği düşünmeyen kişileri teşvik etmek, bunun yanı sıra hazineye gelir kazandırmak amacıyla Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı İçöz tarafından teklif edilmiş “Bekarlık Vergisi” (1929)…
Mecliste uzun uzun tartışılmış,kimisi şiddetle karşı çıkmış,kimisi bence uygun demiş,bu arada memleketteki bekarlar sıkıntılıymış “para yokluğunda bu vergide nerden çıktı” dercesine.
İşin başka bir komik tarafı yasa tasarısıyla birlikte memlekette evlenme oranlarında birden artışlar yaşanmış belli ki “vergiden muaf olalım” düşüncesiyle… :))
Bu arada tartışmaya dönemin yazarları katılmış bunlardan en etkileyici cevap Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan gelmiş “''Evlenmedim, evlenmeyi de düşünmüyorum. Bekarlığın ceremesi kaç lira ise çekmeye hazırım''
Süleyman Sırrı bey ise yılmamış tekrar tekrar bu konuyu gündeme getirmiş mecliste….Karşıt görüşlerede şöyle cevap vermiş “Çok çocuklu fakir ailelere yardım amacıyla bu teklifi verdim.Bu teklifim bekarları zorlama değil teşviktir” demiş.
Teklif birkaç kez daha görüşüldükten sonra red edilmiş.


kynk.

foto.


Ayrıca bu yazımı kaynak göstermeden kopyalayan siteyide burada bulabilirsiniz.

8 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Öncelikle araştırman için teşekkür ederim.
Hayatımızda hiç birşey değişmişmemiş gibi geldi bana yazını okuyunca.
Şimdide meclis nişanlanmayı (Yakında evlenmeyi de olabilir) ortaokula indirdi.
Ne mutlu!!!

Yılmaz Barış dedi ki...

çok anormal bişi değil
kişinin lisede nişanlı olması
anormal olan nişanlı kişinin liseden atılması

liseli bir son sınıf öğrencisinin17-18 olduğunu düşünürsek
bazı kesimlere göre küçük yaş olsada
bazılarına göre normal olabiliyor.

Adsız dedi ki...

ilginç...Eee bu durumda bekarlık vergisinden yırtmış olduk:)Bir de onun için vergi versek işimiz zor valla.

Fikir/Siz Yazılar dedi ki...

Önlem adı altında daha nice tasarılar geçiyor ve geçmekte bu mecliste, lakin sözüm meclisten dışarı olanlara yani buram buram saltanat kokan halef ve selef ikdidarlara.

ozgurruya dedi ki...

Evlenmeye teşviki bekarlığa vergi koyarak değil de daha güzel bir gelecek hazırlayarak yapsalarmış daha yerinde olurmuş.

Yıldızlar dedi ki...

''...En az üç çocuk yaPın!''
bu ne perhiz bu ne lahana turşusu şimdi? Şaşmamak Namümkün!

GeCe dedi ki...

bugün için herhalde geçersiz olurdu bu ekonomik sıkıntıda ama ülkemizin bazı şeylere çözüm bulmak için geliştirdiği yaklaşımlar ilginç oluyor nedense günümüzde de böyle

Adsız dedi ki...

Osmanlı'da 20 yaşına geldiği halde evlenmeyen, babasının yanında kalan bekar erkeklerden mücerret vergisi alınırmış. akıllarına geçmiiiş günleri geldi galiba sayın milletvekilinin :)